Members of Pensel

Monday, April 25, 2011

Cerpenovelis : Life is short, just make it sweet

Errmm, at least aku try jugak … Susah nk ucapkan … Tapi begitu senang untuk ditolak … Tak mengapa … Bak kata dia “Life is short, just make it sweet” …

Takpelah, mungkin aku yang bodoh kowt … Takkan lah pompuan secantik dan selembut itu nak kat aku … Nanti apa pulak yang orang sekeliling kata … Macam Beauty and the beast …

Itu yang sering difikirkan oleh Ikram sejak Aisyah menolak lamaran nya … Aisyah, seorang wanita yang membuat mata Ikram lebam … Ekkhhh ??? Kenapa ???

Jika diingat kembali peristiwa itu, Ikram pasti tersenyum sendirian … Tetapi itu lah saat yang membahagiakan oleh Ikram … Semua terjadi ketika Ikram bersama Razlan sedang berlatih tennis untuk perlawanan peringkat Universiti …

Razlan membalas pukulan bola Ikram dengan laju, dan pada waktu yang sama, Ikram terpandang wajah lembut aisyah tersenyum melihat dia, mungkin ketika itu aisyah tersenyum melihat orang lain, tapi Ikram merasa Aisyah seakan tersenyum kepada nya … akibatnya …

“IKRAM !!!”

GEDEBUKKK !!! Bola tennis yang berkelajuan 120 km/h terkena mata Ikram ...

Ikram pengsan akibat terkejut, bukan sebab bola tennis itu …

Wajah yang terakhir yang diingati oleh Ikram pastinya wajah Aisyah …

Selepas kejadian itu, Ikram terus mencari Aisyah di serata kampus … Akhirnya jumpa juga Aisyah …

“Hai …” Aduhhh … ayat usya apa lah aku mulakan nie …

“Hai … Assalamualaikum … Boleh saya bantu awak ???”

“Ehhh, xpe2 … Saya bukan nak dibantu pun, cuma nak berkenalan …”

“Ekhh, kalau tak silap saya, awak yang hari tu pengsan terkena bola tennis tu kan ??? Hihihi” Gelak Aisyah teringat peristiwa itu …

Wajah sawo matang Ikram berona merah … Hiihihi … Aduyaiii … ingat pulak dia kat aku … Uisshhh … malunyer …

“Awak student jurusan apa ek ???” Ikram cuba nak menutup malunya itu …

“Saya jurusan Perakaunan, awak ???”

“Owhhh, saya Kejuruteraan Awam, patutlah susah nak cari awk …”

“Awak cari saya ???  Buat apa ??”

“Ekkhh, tak2 … bukan cari awak, saja cari cari pasal ngan awak, ekkhh … Bukan bukan … Hihihi” Jawab Ikram dengan gugup … Aduhhh, cam mana aku nak jawab nie

“Hari tu awak buat apa kat gelanggang tennis ?? Nak belajar tennis ke ??” Cubaan pertama Ikram …

“Aah pun, tu yang saja2 tgk kalau ada sapa – sapa yang boleh jadi sifu saya … Nnt saya bayar lah kat dia …” Jawab Aisyah bersahaja …

“Haaa, saya boleh ajar awak, Nak tak ??? Saya ajar awak percuma …” Ikram menambah …

“Percuma ??? Betul ke ??? Nak3x … Agak-agak bila nak mula ??” Aisyah seolah teruja dengan tawaran yang diberi Ikram …

Ikram pun memulakan sesi latihan bersama Aisyah …

Hampir 2 bulan beliau mengajar Aisyah … Hampir setiap petang lah meraka bersama …

Pertandingan Tennis Bercampuran

Anjuran : Persatuan Tennis Kolej Inderapura

Tarikh : 24 April 2011

Yuran : RM 50 / Pasukan

“Aisyah, tengok nie, jom masuk nak tak ?? Mana tau boleh menang ke … Nak tak ??” Pelawa Ikram

“Ermmm, tapi kan saya baru belajar, mana lah reti sangat” Rungut Aisyah kepada Ikram …

“Kita cuba dulu nak tak ???” Ikram cuba sedapkan hati Aisyah …

“Ermm ok …”

Tiba hari pertandingan, Ikram dan Aisyah menunjukkan skill dan kehebatan mereka bersama, gandingan Ikram dan Aisyah digeruni pihak lawan.

Akhirnya, Ikram dan Aisyah merangkul tempat pertama dalam pertandingan itu, Ikram dinobat pemain terbaik lelaki manakala Aisyah pula dinobatkan pemain harapan wanita terbaik.

Awak, jom malam nie kita kuar jap, kita celebrate kemenangan kita, saya belanja awak. Restoran Ikan Bakar Seri Bayu k, kol 8.30, jangan lambat tau ….

Jari Ikram menekan button “Send”

Aisyah membaca SMS itu dan membalas …

Ok, kol 8.30 k … Life is simple, just make it sweet …

Ikram tersenyum, dia sering teringat ayat itu, ayat wajib bagi Aisyah …

“Aku rasa, malam nie aku akan cuba propose dia kowt … Kalau dia tolak, aku janji akan tunggu dia sampai bila bila …” Niat Ikram dihati …

Tepat 8.25, Ikram sudah terpacak dekat restoran, menunggu kehadiran Aisyah, Aisyah mengenakan Baju Cardigan merah dan bertudung pink, dia kelihatan sangat canti dan lembut di mata Ikram ….

“Awak kelihatan cantik hari nie …” Puji Ikram pada Aisyah …

“Thanks, awak pun apa kurangnya, hensem bergaya aje,” Balas Aisyah …

Hidangan pun sampai, ketika makan, mereka berdua senyap tak berkata apa-apa, Ikram memandang wajah ayu milik Aisyah …

Selesai makan, Ikram pun memulakan bicara …

“Aisyah, boleh saya tanya something tak ???”

“Nak tanya apa??”

“Aisyah, agak-agak kalau ada lelaki yang melamar awak, awak menolak tak ???”

“Ermmm, lihat keadaan … Kenapa ???”

“Ermm xder lah, sebenarnya saya sukakan awak, would you be my girlfriend ???” Jelas kata-kata Ikram itu …

“….. Ermmm ….. Ikram, bukan saya tak sudi, bukan ke kita baru berkenalan, lagipun saya tak boleh senang-senang nak tukarkan perasaan saya dari seorang Sifu kepada seorang kekasih …”

“Ermmm, thanks Aisyah” Senyum kelat Ikram terpancar …

“Thanks for everything, ok lah, saya gerak dulu, ada hal pulak.” Tipu Ikram pergi meninggalkan Aisyah …

“Thanks for everything Aisyah, I will make my life as sweet as I can, even i know I can’t make it without you, but i try …” Bisik Ikram di dalam hatinya …

LIFE IS SHORT, JUST MAKE IT SWEET


Pensel off ... lalalala

4 comments:

  1. cite ni if ade smbungan mst best kn??
    hope 1 day aisyah will happy with ikram..
    insyaALLAH.. but 4 now,life is short,just make it sweet.. :-)

    ReplyDelete
  2. Ermmm ... Tggu lah ... Mesti ada sambung nyer ... Kalau ada, pensel try karangkan lagi k ... Sekarang nie, pensel cumer leh nangis dulu ... Huhu ... Nape pensel nangis ??? Ermmm ... Sebab ... Ermmm ... sebab ... xder pape lah ... Huhu

    ReplyDelete
  3. LA TAHZAN pensel.. insyaALLAH jika kt ikhlas,psti ade penyelesaian.. xmo la nangis pensel,nnt xcomey la.. hehhe..

    ReplyDelete